Aandacht voor Limburgs dialect met Käoke-Kokkerelle-Orkes

Troubadours van de Toekomst, initiatiefnemer van Jongk gelieërd, Good gedoan!, is een collectief van eigenzinnige liedjesmakers in het Limburgs. De troubadours willen graag de liefde voor ons dialect, en voor leedjes in ’t plat doorgeven aan nieuwe generaties. Dat doen ze onder andere met Spelenderwijs en MIK Kinderopvang én de kinderen die onze kinderopvang bezoeken. De troubadours en de kinderen maken samen liedjes in het dialect, over thema’s die kinderen aanspreken. Het eerste liedje mét videoclip is klaar: Käoke-Kokkerelle-Orkes.

Over ‘Jongk gelieërd, good gedoan’
Taal is een belangrijk communicatiemiddel. Taal leert ons te spreken, maar leert ook waar we vandaan komen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die in meertalige omgevingen opgroeien gemakkelijker op latere leeftijd andere talen leren. Muziek is een ideaal vervoersmiddel voor het leren en het onthouden van taal. Om taal op een creatieve en leerzame manier tot leven te laten komen, zijn liedjes een zeer bewezen en effectieve vorm om dit didactisch te doen. Taal en muziek worden daarom in de kinderopvang heel praktisch ingezet.

De kinderopvang staat voor ontwikkeling, het ontplooien van kansen en mogelijkheden. Voor nu en later. Kanskracht wordt dat genoemd bij Spelenderwijs, MIK Kinderopvang en MIK & PIW Groep.

Käoke-Kokkerelle-Orkes
Het liedje met videoclip is gelanceerd bij de start van de Kinderboekenweek, met dit jaar als thema ‘Bij mij thuis’. De clip, te bekijken op YouTube, is opgenomen in de keuken van Alexandra de la Roy, locatiemanager kinderopvang én een van de drijvende krachten om het Limburgs dialect ook in de kinderopvang te behouden.

Jongk gelieërd, Good gedoan! is een productie van de Troubadours van de Toekomst i.s.m. MIK & PIW Groep. Het project wordt ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.

Agora-aanbod in KC De Loft niet van start

Stichting Kindante en de MIK & PIW Groep hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt aan de realisatie van Agora op KC De Loft. Ons doel was om een vernieuwend concept te realiseren dat zou bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen op een unieke en toekomstbestendige manier.

Startdatum Agora-aanbod in Kindcentrum De Loft verplaatst

MIK & PIW Groep en Stichting Kindante gaan Agora aanbieden in KC De Loft in Sittard. De beoogde startdatum van 1 januari 2024 blijkt, ondanks alle inspanningen, niet haalbaar. In de aanloop naar 1 januari is gebleken dat het vormgeven van onderwijs en kinderopvang volgens Agora meer voorbereiding vraagt.