Gratis kinderopvang: hoe kan het wel?

‘Gratis kinderopvang: Hoe kan het wel? -> een film van Maatschappelijke Kinderopvang

Het kabinet stelt de hervorming van het kinderopvangstelsel met twee jaar uit vanwege de te geringe personele capaciteit. Uit onderzoek blijkt echter dat kinderopvang voor vrouwen dé voorwaarde is om (meer) te gaan werken. Veel vrouwen in de sectoren als onderwijs, zorg en kinderopvang, werken in deeltijd in deze sectoren waar een groot personeelstekort is. Gratis kinderopvang zou juist deze vrouwen de kans geven daadwerkelijk meer uren te maken! Bovendien zorgt 1 pedagogisch medewerker ervoor dat 11 ouders kunnen werken. Een eenvoudige rekensom leert dat kinderopvang hierdoor als vliegwiel werkt om het personeelstekort in andere sectoren op te lossen.

Daarnaast blijkt dat de bereidwilligheid bij medewerkers, m.n. in de buitenschoolse opvang om meer uren te werken heel hoog is. Combinatiebanen is het antwoord op deze behoefte waarmee extra medewerkers worden aangetrokken voor de kinderopvang én voor andere maatschappelijke sectoren. Ook boren innoverende kinderopvangorganisaties nieuwe doelgroepen die grote potentie blijken te hebben. In deze korte film  Gratis kinderopvang; hoe kan het wel? laten we deze medewerkers aan het woord en delen we innovatieve oplossingen die al in praktijk gebracht worden.

Agora-aanbod in KC De Loft niet van start

Stichting Kindante en de MIK & PIW Groep hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt aan de realisatie van Agora op KC De Loft. Ons doel was om een vernieuwend concept te realiseren dat zou bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen op een unieke en toekomstbestendige manier.

Startdatum Agora-aanbod in Kindcentrum De Loft verplaatst

MIK & PIW Groep en Stichting Kindante gaan Agora aanbieden in KC De Loft in Sittard. De beoogde startdatum van 1 januari 2024 blijkt, ondanks alle inspanningen, niet haalbaar. In de aanloop naar 1 januari is gebleken dat het vormgeven van onderwijs en kinderopvang volgens Agora meer voorbereiding vraagt.