Kinderopvangorganisaties, ouders en medewerkers luiden de noodklok

Deze week presenteert het kabinet de begroting van volgend jaar waarin cruciale keuzes gemaakt moeten worden om de bestaanszekerheid van Nederlanders te versterken. Ouders met jonge kinderen hebben dit het hardst nodig, aangezien de kosten voor de kinderopvang stijgen en de overheid al jarenlang niet haar eigen afspraken nakomt voor voldoende vergoeding voor de kinderopvang. Voor 2025 is er bijna 500 miljoen gereserveerd voor ‘betaalbare kinderopvang’. Als je gezinnen nu wilt helpen, moet dat bedrag in de begroting van 2024 komen. Die oproep voor meer bestaanszekerheid doen de gezamenlijke kinderopvangbrancheorganisaties BK, BMK, BVOK en Nysa samen met oudervertegenwoordigingen BOinK en VWO en de beroepsvereniging voor kinderopvangmedewerkers PPINK aan de Tweede Kamer en het kabinet.

Bijna € 1000,- per jaar meer te besteden

Met deze eenvoudige oplossing in de begroting worden gezinnen direct geholpen. Voor een gezin met een laag inkomen met twee kinderen die twee dagen naar de kinderopvang gaan, levert dit onderaan de streep bijna € 1000,- per jaar op. Door het jarenlange gat in de overheidsbekostiging voor de kinderopvang betalen gezinnen met een laag inkomen nu soms wel ruim twee keer zoveel eigen bijdrage als gezinnen met een gemiddeld of hoog inkomen. “Politici hebben de mond vol over bestaanszekerheid, dus kunnen nu het verschil maken voor ouders die door de hoge prijzen aan het eind van de maand twijfelen of hun kind nog wel naar de kinderopvang kan. Door de bijna €500 miljoen nu in plaats van volgend jaar uit te geven, helpen we gezinnen direct in hun bestaanszekerheid!”, concluderen Gjalt Jellesma en Marjet Winsemius van de oudervertegenwoordigingen.

Gezondheid van jongeren blijft kwetsbaar

“De gezondheid van jongeren in Limburg blijft kwetsbaar”; dat laat de meest recente Gezondheidsmonitor Jeugd zien. Voor MIK & PIW Groep dé reden om samen met onze partners te blijven werken om de gezondheid van onze jeugd op een positieve manier te beïnvloeden.

Agora-aanbod in KC De Loft niet van start

Stichting Kindante en de MIK & PIW Groep hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt aan de realisatie van Agora op KC De Loft. Ons doel was om een vernieuwend concept te realiseren dat zou bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen op een unieke en toekomstbestendige manier.