Na fusie is MIK & PIW groep een feit

De stichtingen KiM en PIW Groep zijn op 1 september 2019 gefuseerd. Doel is om als één sterke organisatie de dienstverlening en de samenwerking tussen kinderopvang en sociaal werk op innovatieve wijze te versterken en te vernieuwen. Nog beter samenwerken met scholen, gemeenten en andere (keten)partners in het sociale domein behoort ook tot de doelstellingen. Met de kennis die de medewerkers samen opbouwen, kunnen ze blijven werken aan effectieve preventie en aan het verbeteren en borgen van de kwaliteit van het brede aanbod in kinderopvang en sociaal werk.

Onder de nieuwe groep vallen behalve de kinderopvangorganisaties Spelenderwijs en MIK Kinderopvang ook welzijnsorganisatie Partners in Welzijn en Ecsplore, dat zich richt op een gezonde, actieve leefstijl voor jong en oud en op Positieve Gezondheid. Daarnaast maken het Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek en het Knooppunt Informele Zorg deel uit van de groep.

Bekende namen
Alle organisaties blijven na de fusie zelfstandig en onder eigen naam hun dienstverlening voortzetten. Daarbij zullen ze wel steeds meer de samenwerking met elkaar opzoeken. Vroegsignalering, preventie, bouwen aan krachtige sociale netwerken en versterken van zelfredzaamheid zijn kernbegrippen in die integrale samenwerking. Betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de inwoners in het werkgebied vergroten, hebben daarbij bijzondere aandacht van de medewerkers.

Open deur
Raymond Clement, de nieuwe bestuurder, motiveert het fusiebesluit: “Dat onze wereld verandert, is een open deur. Behoeften en wensen van mensen veranderen en zullen blijven veranderen. Dat vraagt om een andere inzet van onze mensen én een andere inrichting van ons werk. De fusie versterkt de integrale en preventieve inzet van alle organisaties. Door onze krachten te bundelen, kunnen we ons meer richten op het voorkomen van problemen.”

Bundeling van kennis en kunde
Medewerkers, medezeggenschapsorganen en partners staan positief tegenover de fusie. Door bundeling van kennis en kunde en door daadwerkelijk gebruik te maken van elkaars expertise en vaardigheden, neemt de kennis van individuele medewerkers en van teams toe.
Dit heeft uiteraard ook voordelen voor de inwoners in onze regio. Samenwerking in de kinderopvang waarborgt de continuïteit en kwaliteit van de pedagogische functie van kinderopvang. Door efficiencyverbeteringen blijft kinderopvang betaalbaar en toegankelijk. Omdat ouders kinderopvang als laagdrempelig ervaren, heeft sociaal werk bovendien gemakkelijker toegang tot het netwerk rondom kind en gezin. Dit versterkt de vroegsignalering en de vroeghulp.

Werkgelegenheid
Op de fusiedatum is MIK & PIW Groep en haar verschillende stichtingen werkgever van ruim 800 medewerkers. De organisaties maken, gezien de aard van de dienstverlening, veel gebruik van parttimers.
De fusie als zodanig heeft geen invloed op de arbeidsvoorwaarden van medewerkers. Tevens zullen als rechtstreeks gevolg van de fusie geen gedwongen ontslagen vallen.

 

Gezondheid van jongeren blijft kwetsbaar

“De gezondheid van jongeren in Limburg blijft kwetsbaar”; dat laat de meest recente Gezondheidsmonitor Jeugd zien. Voor MIK & PIW Groep dé reden om samen met onze partners te blijven werken om de gezondheid van onze jeugd op een positieve manier te beïnvloeden.

Agora-aanbod in KC De Loft niet van start

Stichting Kindante en de MIK & PIW Groep hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt aan de realisatie van Agora op KC De Loft. Ons doel was om een vernieuwend concept te realiseren dat zou bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen op een unieke en toekomstbestendige manier.