Nieuws

Extra BSO-opvang voor zorgmedewerkers

Extra BSO-opvang voor zorgmedewerkers

25 november 2021

Samen maken we het verschil
Onze regio staat voor een stevige uitdaging. Toenemende besmettingen, uitval van medewerkers, sluiting van scholen en kinderopvang, afschaling van de reguliere zorg, overvolle ziekenhuizen en agressie op straat. We weten niet hoelang het nog gaat duren en hoe we dit gaan volhouden, maar wat we wel weten is dat de nood hoog is. Vanuit Humankind en MIK & PIW Groep dragen wij ons steentje bij door de zorgmedewerkers extra te ondersteunen. Niet door zelf aan het bed te staan, maar door te ontzorgen met extra kinderopvangmogelijkheid voor kinderen van ouders die in de zorg werken. We bieden de kinderen op professionele wijze een afwisselend activiteitenprogramma en de mogelijkheid om online les te volgen. Dat doen we kosteloos en ongeacht of ouders een contract hebben voor kinderopvang. Door te zorgen dat ouders hun kinderen met een gerust hart bij ons kunnen brengen, kunnen zij zich focussen op wat onze regio hard nodig heeft: zorg met aandacht.

Ons aanbod
MIK & PIW Groep biedt vanaf 29 november 2021 extra faciliteiten aan in Maastricht en Sittard. Humankind is voornemens om dit vanaf maandag 6 december 2021 aan te bieden in de regio Parkstad. 

Lees meer

Subsidie voor Match Mate Zuid: programma voor maatschappelijke diensttijd in Zuid-Limburg

Subsidie voor Match Mate Zuid: programma voor maatschappelijke diensttijd in Zuid-Limburg

7 december 2021

Match Mate Zuid, een programma voor Zuid-Limburgse jongeren rondom de maatschappelijke diensttijd (MDT), ontvangt de komende twee jaar subsidie vanuit het actieprogramma Maatschappelijke Dientstijd van ZON-MW. De doelstelling is 400 jongeren in de regio Zuid-Limburg tussen de 14 en 27 jaar te begeleiden naar een succesvolle maatschappelijk diensttijd. Het maatschappelijk uitzendbureau is een initiatief van MIK & PIW Groep en JENS en wordt ondersteund door een breed scala aan organisaties zoals onderwijsinstituten, organisaties in het jeugd-, welzijns- en zorgdomein, partners in arbeidsmarkttoeleiding, Zuid-Limburgse gemeenten, werkgevers (LWV) en bedrijfsnetwerken als JINC. 

Lees meer

Mijter af voor jullie!

Mijter af voor jullie!

Mijter af voor jullie! Een grote DANKJEWEL aan alle collega's, ouders, cliënten, partners (waaronder SBL Plus en PvdA Maastricht), vrienden en kennissen die een steentje hebben bijgedragen aan de Sinterklaas Voedselbankactie 2021. Samen hebben we een prachtig bedrag opgehaald dat 100% is besteed aan cadeaus voor de 600 kinderen van Voedselbank Limburg-Zuid. Daar doen we het allemaal voor: want ieder kind verdient een fijn Sinterklaasfeest, mét cadeautje! 

Bedankbericht DRUK

 

Lees meer

Kanskracht Podcast

Kanskracht Podcast

Nieuw! Kanskracht de podcastserie van MIK & PIW Groep

Kanskracht is de nieuwe podcastserie van MIK & PIW Groep. Een podium voor en door professionals in kinderopvang en sociaal werk. Elke week schuift er een nieuwe gast, vanuit MIK & PIW Groep of extern, aan om zijn of haar verhaal over Kanskracht te delen. 

Onze host is niemand minder dan Ruud Kleinen, bekend van L1. Hij interviewt onze gasten met veel enthousiasme, nieuwsgierigheid en een vleugje humor, zodat jij binnen 20 minuten up-to-date bent en nieuwe kennis en energie hebt opgedaan.  

Wil jij de Kanskracht Podcast volgen?

Abonneer je op ons podcast kanaal via Buzzsprout of zoek MIK & PIW Groep op via jouw favoriete podcastkanaal. Beluister de podcasts onderweg naar je werk, tijdens een ontspannen wandeling of lekker thuis na een drukke dag. Tip: de eerste podcast met Raymond Clement is nu te beluisteren! Luister de eerste aflevering hier

Aanmelden voor de podcast

Heb jij een mooi verhaal om te delen op het gebied van Kanskracht binnen kinderopvang of sociaal domein? Ben jij een interessante gast door je werk en/of zienswijze? Meld je dan aan via dit online formulier. We nemen na aanmelding contact met je op. 

Lees meer

Jeugdlab Broedkas

Jeugdlab Broedkas

Vandaag vindt er een nieuw en maatschappelijk initiatief plaats dat erop gericht is betrokken bedrijven en maatschappelijke organisaties in Maastricht duurzaam met elkaar te verbinden: Broedkas. Samen voor Maastricht en Trajekt hebben de handen ineen geslagen voor dit unieke concept.

Vijf initiatieven zullen gedurende het project Broedkas samen ‘broeden’ op hun ideeën. Voor de initiatieven die deelnemen zijn er in het Sphinxkwartier 5 Broedkassen ingericht: De Ruimte SNS bank — “Moneywise” - Student Hotel — “ Bed-talk” - Blanche Dael — “Koffie dik kijken” - Lumiere — “een lichtend voorbeeld” - Belvedere info Centrum — “blik op de toekomst”. JeugdLAB ondersteunt dit initiatief om initiatieven en activiteiten met elkaar te verbinden en etaleren.

Heb jij een mooi initiatief en wil je graag aansluiten bij JeugdLAB en een Broedkas? Vertel het ons! Neem contact met ons op via 088-3650600 en deel jouw idee/initiatief!

Lees meer

Jeugdlab

Jeugdlab

Op de Capucijnengang 10, hartje Maastricht vind je het JeugdLAB! Een initiatief van MIK & PIW Groep in samenwerking met Trajekt, Gemeente Maastricht en Maastricht Sport, waarbij wij experimenteren en inspireren. JeugdLAB is een werk-, leer- en doe-plek ontstaan vanuit een gezamenlijke ambitie om intergenerationele problematiek te doorbreken en kanskracht te vergroten.

In samenwerking met de jeugd, ouders, professionals en ondernemers worden bestaande initiatieven en activiteiten met elkaar verbonden en geëtaleerd. Maar hier creëren we vooral samen maatschappelijke impact. Op reguliere basis sluiten gesprekspartners aan waardoor mooie ideeën ontstaan die samen opgepakt kunnen worden. Onlangs zijn Petje af en Plinthos aangesloten en zij zullen de komende periode samen contacten leggen om deze ideeën verder te ontwikkelen. Mooi dat we zo initiatieven bij elkaar kunnen brengen.


Heb jij een mooi initiatief waarover je wilt sparren? Vertel het ons! Neem contact met ons op via en deel jouw idee/initiatief!

Lees meer

Preventieakkoord Zuid-Limburg is live!

Preventieakkoord Zuid-Limburg is live!

De afgelopen maanden hebben de 16 Zuid-Limburgse gemeenten en tal van maatschappelijke partners uit het onderwijs, zorg en de sport gewerkt aan het Preventieakkoord Zuid-Limburg. Met dit akkoord leveren we samen een bijdrage aan een gezonder Zuid-Limburg. Een van de ambities hierbij is bijvoorbeeld het streven naar meer gezonde kinderopvanglocaties. Het Preventieakkoord sluit naadloos aan op de ambities van het programma Trendbreuk. a

Met trots dragen wij, als een van de partners van het Preventieakkoord, deze samenwerking uit. Op de website van de Trendbreuk lees je meer informatie en is ook het volledige Preventieakkoord terug te vinden. 

In deze kick-off video ​zijn een aantal partners aan het woord, waaronder Ludo Marchal als een van onze locatiemanagers binnen de kinderopvang. 

Lees meer

Grib: Groeien in Beekdaelen

Grib: Groeien in Beekdaelen

Grib: Groeien in Beekdaelen 

In de Gemeente Beekdaelen zijn drie organisaties voor maatschappelijke dienstverlening werkzaam: Stichting CMWW, MIK & PIW Groep en MeanderGroep Maatschappelijke Dienstverlening. In nauw overleg met elkaar en de gemeente, zijn de nodige stappen gezet om te komen tot een gelijke maatschappelijke dienstverlening.

Door de samenwerking kunnen alle burgers van Beekdaelen gebruik maken van het totale dienstenaanbod van de organisaties. Het brede pallet aan mogelijkheden en kennis is sinds 1 juli beschikbaar, onder een nieuwe en gezamenlijke naam: Grib, Groeien in Beekdaelen. Een nieuwe naam die intern verbinding en saamhorigheid creëert en extern herkenbaarheid en zichtbaarheid realiseert.

Lees meer

Bent u getroffen door de wateroverlast en heeft u behoefte aan psychosociale hulpverlening?

Bent u getroffen door de wateroverlast en heeft u behoefte aan psychosociale hulpverlening?

Partners in Welzijn is komend weekend op zaterdag 17 juli en zondag 18 juli van 08.30 uur – 20.00 uur bereikbaar voor psychosociale hulpverlening voor inwoners die getroffen zijn door de wateroverlast. Hiervoor kunt u bellen naar het nummer van slachtofferhulp: 0900-0101. Vanuit dit nummer wordt u doorverbonden naar de juiste medewerker.

Lees meer

Talkshow 'Sociaal en gezond ouder worden. Hoe doet ú mee?' online bekijken

Talkshow 'Sociaal en gezond ouder worden. Hoe doet ú mee?' online bekijken

Hoe we vitaal ouder worden stond maandag 7 juni centraal tijdens een boeiende online talkshow onder leiding van Sander Kleikers. Tijdens het informatieve én interactieve programma kwamen diverse thema’s zoals een gezonde levensstijl, meedoen in onze samenleving, mantelzorg, zingeving, dementie en de laatste levensfase aan bod. Kortom, thema’s die ertoe doen bij het ouder worden.

De talkshow was met name bedoeld voor vijftigplussers en iedereen die belangstelling heeft in sociaal en gezond ouder worden, óók naasten, professionals en vrijwilligers werkzaam in zorg en welzijn. De hele talkshow met informatieve, bijzondere en intense gesprekken kunt u nu online bekijken.

‘Sociaal en gezond ouder worden’ werd aangeboden door een samenwerking van Knooppunt Informele Zorg, Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek, Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek, Hulp bij dementie en Gewenste Zorg in de Laatste Levensfase.

Lees meer

Leerwerkbedrijf YOULP is een broedplaats voor talent

Leerwerkbedrijf YOULP is een broedplaats voor talent

Samenwerking Kindante, MIK & PIW Groep en Vista College
YOULP is een broedplaats voor talent

Kindante, MIK & PIW Groep en Vista College zijn een mooie samenwerking aangegaan. De drie organisaties hebben een nieuw en uniek leer-werktraject opgezet onder de naam YOULP (YOU Learn and Practice). Zij zetten met de komst van YOULP vol in op de ontwikkeling om (toekomstige) medewerkers hybride op te leiden; dat betekent: te laten leren in de praktijk in plaats van traditioneel vanuit de schoolbanken. Een broedplaats voor talent.

YOULP is een innovatieve en energieke werkomgeving binnen een kindcentrum waar Kindante en MIK & PIW Groep samen een aanbod bieden voor kinderen van 0 – 13 jaar. Met ingang van schooljaar 2021-2022 starten twaalf studenten van Vista College deze nieuwe opleiding op Kindcentrum Leyenbroek in Sittard.

Gecombineerd diploma
De studenten zijn junior medewerkers en combineren studeren en werken op de werkvloer. Het unieke aan dit opleidingstraject is dat zij na twee jaar een dubbele diplomering van zowel 'Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker' als 'Onderwijsassistent' kunnen behalen. Dit concept spreekt de studenten aan: “Ik was meteen enthousiast toen ik de vacature las voor YOULP. Ik vind het moeilijk om te kiezen tussen de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker. Ik vind het allebei leuk en interessant. Deze nieuwe opleiding vind ik daarom een grote kans. Ik ben super enthousiast en kan niet wachten om te starten!”

Lees meer

NA FUSIE IS MIK & PIW GROEP EEN FEIT

1 september 2019
De stichtingen KiM en PIW Groep zijn op 1 september 2019 gefuseerd. Doel is om als één sterke organisatie de dienstverlening en de samenwerking tussen kinderopvang en sociaal werk op innovatieve wijze te versterken en te vernieuwen. Nog beter samenwerken met scholen, gemeenten en andere (keten)partners in het sociale domein behoort ook tot de doelstellingen. Met de kennis die de medewerkers samen opbouwen, kunnen ze blijven werken aan effectieve preventie en aan het verbeteren en borgen van de kwaliteit van het brede aanbod in kinderopvang en sociaal werk. 

Lees meer